Tempat jual bahan kain kanvas murah kiloan di Jakarta dan Tangerang

By | September 27, 2019
as motof

Kain kanvas merupakan salah satu jenis kain yang paling banyak diminati, lapisannya yang tebal dan seratnya kasar menjdi daya tarik tersendiri. Teruma kain kanvas untuk membuat tas dan pouch maupun kantong tempat – tempat penyimpanan.

Keberadaan kain kanvas tidaklah semudah mendapatkan kain – kain yang umumnya yang digunakan untuk membuat baju. Tidak semua toko kain menjual kain kanvas, hanya toko – tertntu yang menjualnya, terutama toko bahan tas.

Terus dimanakah tempat membeli kain kanvas?

Untuk mendapatkan kain kanvas dengan berbagai motif yang paling terkenal adalah di Bandung, sedangkan bagi anda yang tinggal di Jakarta dan sekitarnya bisa ditemukan di pasar tanah abang.

Sedangkan bila kamu mau dapat bahan kanvas yang lebih murah tentu bila ada yang menjual bahan kiloan bukan meteran. Salah satu tempat untuk menjual bahan kiloan adalah pasar Cipadu. Di Cipadu, kamu bisa dapatkan harga yang jauh lebih murah dibanding tanah abang, hanya saja kamu harus bisa mendapatkan toko mana yang menjual bahan kanvas, dan jumahnya juga tidak sebanyak di tanah abang.

Kanvas adalah sejenis kain tenunan kosong tahan lama yang digunakan untuk membuat layar kapal, khemah, beg galas dan benda-benda seumpamanya yang bersifat kukuh. Ia juga kerap digunakan oleh pelukis sebagai permukaan lukisan yang biasanya diregangkan atas bingkai kayu. Ia juga digunakan dalam barang pakaian seperti beg tangan, alat elektronik kes-kes, dan kasut.

Kanvas moden biasanya dihasilkan daripada kapas atau linen, walaupun pada asalnya ia diperolehi daripada tumbuhan ganja. Ia berbeza daripada jenis kain kapas berat yang lain seperti denim dari segi anyamannya yang biasa . Kanvas datang dalam dua jenis asas: biasa dan duck (Istilah duck berasal dari perkataan bahasa Belanda doek iaitu ‘kain’) di mana kanvas duck cenderung ditenun dengan lebih ketatnya berbanding kanvas biasa. Kain kanvas yang dihasilkan di Amerika Syarikat dikelaskan melalui dua cara: secara berat (auns per ela persegi) mahupun melalui sistem pengredan bernombor. Nombor gred mengikut urutan yang terbalik daripada peningkatan berat produk, jadi kanvas bergred “nombor 10” dianggap lebih ringan berbanding kanvas gred “nombor 4”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.